Πριν σου πω κάποια ενδιαφέρονται στοιχεία για το mindfulness, θα ήθελα να σου ζητήσω να κάνεις αυτό το απλό τεστ τώρα όπου και να είσαι.
Κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να μην σκεφτείς με κανέναν τρόπο τι έφαγες σήμερα το πρωί.
Θα πρόσεξες ίσως ότι το μόνο πράγμα που σου ερχόταν στο μυαλό είναι ακριβώς αυτό που δεν ήθελες!
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ μικρό έλεγχο σε αυτά που σκεφτόμαστε. Παρά την αίσθηση περί του αντιθέτου, ότι έχουμε δηλαδή τον πλήρη έλεγχο του μυαλού μας, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Ξανακλείσε τώρα τα μάτια και πες στον εαυτό σου « Τώρα δεν θα σκεφτώ απολύτως τίποτα».
Δες πόσο γρήγορα θα έρθει η πρώτη σκέψη. Μπορεί να είναι μία σκέψη άσχετη με αυτό που κάνεις τώρα. Θα πρόσεξες όμως ότι είναι μία σκέψη που δεν την διάλεξες, δεν είπες τώρα θα σκεφτώ αυτό. Απλά η σκέψη ήρθε. Χωρίς να σε ρωτήσει. Και κάπως έτσι έρχεται και η επόμενη και η επόμενη. Ώσπου στο τέλος χανόμαστε μέσα στις σκέψεις μας χωρίς καν να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε.
Αν υπολογίσουμε τώρα ότι κάνουμε περίπου 50.000-60.000 σκέψεις την ημέρα μπορείς να καταλάβεις πόσες, όχι μόνον άχρηστες αλλά και δυσάρεστες, ανήσυχες και εν τέλει καταστροφικές για εμάς του ίδιους σκέψεις κάνουμε.
Ερευνητές του Harvard έδειξαν ότι 54% του χρόνου μας το μυαλό μας είναι «αλλού», άρα δηλαδή εμείς οι ίδιοι είμαστε αλλού κι έτσι ενώ νομίζουμε ότι ζούμε, στην πραγματικότητα δεν βιώνουμε πάνω από τη μισή ζωή μας. Δεν σου φαίνεται κι εσένα αυτό πολύ λυπηρό ?
Αυτό που συμβαίνει μέσα στο μυαλό μας δεν είναι η πραγματικότητα. Είναι απλά σκέψεις. Τίποτα περισσότερο από αυτό. Μπορεί να είναι σκέψεις από το παρελθόν, είτε ευχάριστες (αχ τι ωραία που ήταν τότε που ήμουν μικρότερη και συνήθως συνοδεύεται από ένα αίσθημα νοσταλγίας και ελαφριάς θλίψης που τώρα δεν είμαστε σε αυτήν την «τέλεια» κατάσταση) είτε δυσάρεστες (πόσο πραγματικά δύσκολα ήταν τα παιδικά μου χρόνια, ή γιατί μου μίλησε απότομα ένας συνάδελφος χθες κλπ , που συνήθως συνοδεύεται από μία αίσθηση θυματοποίησης , θυμού κλπ).
Μπορεί βέβαια να είναι και σκέψεις για το μέλλον. Σκέψεις που μας γεμίζουν συνήθως με άγχος για όλα αυτά τα τρομερά που φοβόμαστε ότι θα μας συμβούν. Το 95% των οποίων, βάσει ερευνών, δεν πρόκειται να μας συμβεί τελικώς ποτέ στη ζωή μας.
Ο τομέας που ασχολείται με τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, απέδειξε μέσα από έρευνες και μαγνητικές εγκεφάλου, ότι αυτό που επανειλημμένα σκεφτόμαστε τείνει να καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι μέσα στο μυαλό μας , άρα και στη ζωή μας.
Εάν κάνουμε σκέψεις όπου κατακρίνουμε τον εαυτό μας (ή τους άλλους) μεγαλώνουμε την κατάκριση, εάν κάνουμε σκέψεις θυμού μεγαλώνουμε το θυμό, εάν κάνουμε σκέψεις δυσάρεστες μεγαλώνουμε τη δυστυχία μας.
Μπορεί να έχεις παρατηρήσει όταν είσαι θυμωμένος με το αφεντικό σου και συνεχώς επαναλαμβάνεις στο μυαλό σου τι έγινε, το πιο πιθανό είναι αργότερα να θυμώσεις και με τον άντρα σου, τα παιδιά σου ή με κάποιον στον δρόμο.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ?
Υπάρχουν πλέον χιλιάδες μελέτες όπου αποδεικνύεται ότι το mindfulness έχει τεράστια οφέλη στη ζωή μας.
Το να είμαστε δηλαδή παρόντες στην ίδια μας τη ζωή. Παρόντες με την έννοια ότι γνωρίζω τι μου συμβαίνει. Δεν κρίνω τι μου συμβαίνει, δεν νοιώθω τύψεις ή ενοχές. Απλά το αναγνωρίζω. Και μέσα από αυτή την αναγνώριση θα έρθει και η ηρεμία στη ζωή μας.